Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /storage/content/24/145924/mattiaslovkvist.com/public_html/wp-settings.php on line 18 Folkmord at Mattias Lövkvist

Mattias Lövkvist

Journalist

Archive for the ‘Folkmord’ Category

Vilken grej

without comments

Förintelsen
Google har tillsammans med den israeliska databasen Yad Vashem, som samlar information om förintelsen, gjort 130 000 bilder från förintelsen tillgängliga. Projektet ingår i Googles megaprojekt där de scannar alla böcker i hela världen. Så skönt att se internet lyckas med något meningsfullt. Grattis internet!

Kolla här.

Written by mattias

November 30th, 1999 at 12:00 am

Posted in Folkmord

Tagged with , ,

Rwanda

without comments

Såg nyss en dokumentär på UR om folkmordet i Rwanda. Den handlade om BBC-journalisten Nick Hughes som var i Rwanda under folkmordets första tio dagar. Har läst en hel del om folkmordet i Rwanda men det var helt okänt för mig att de enda rörliga bilder som faktiskt fångar några som blir dödade i folkmordet är Nick Hughes filmande av en vägspärr i Gikondo distriktet av Kigali den 11 April 1994. Helt ofattbart. Som Nick Hughes säger i dokumentären: hur kan man komma undan med att mörda en miljon människor och det enda som fastnar på film är 5-6 personer som blir dödade? 1994!
Att det finns så lite film på folkmordet lär ha en enorm betydelse av hur folk uppfattar vad som inträffade.

Torontos The Star har lagt upp en bit av filmklippet.

På Google books finns “The Media and the rwandan genocide” där Nick Hughes skriver om sin tid i Rwanda 1994 på sidan 231

En bok att rekommendera är Linda Melverns “Att förråda ett folk”. De få gånger folkmordet i Rwanda dyker upp som samtalsämne har jag ofta känslan att folk tror att det typ råkade spåra ur lite, att det inte var så noga planerat.T.I.A - This is Africa - ungefär och sånt händer. Så var det knappast. Det var noga planerat in i minsta detalj med namnlistor, handlingsplaner by för by, område för område, som beskrivs i Linda Melverns bok.

Written by mattias

May 27th, 2010 at 12:22 am

Posted in Folkmord

Tagged with , , , ,